Weer en beste reistijd voor Kroatië

Eén van de redenen dat Kroatië de laatste jaren een steeds populairder wordende vakantiebestemming is het uitstekende klimaat van het land. Net als de meeste landen aan de Middellandse Zee heeft Kroatië voor het grootste deel een mediterraan klimaat. Wel zit er een groot verschil in klimaat tussen de meer landinwaarts gelegen delen van Kroatië en de kustgebieden en eilanden. Dit heeft vooral te maken met het grote hoogteverschil en de invloed van de Middellandse Zee en de Adriatische Zee.
Zo komen er in het binnenland in de winterperiode met regelmaat langdurige periode met vorst voor, terwijl het in andere delen van het land maar zelden vriest.



Klimaat van Kroatië

Het overgrote deel van Kroatië heeft een mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Adriatische Zee. De meer inlands gelegen delen van Kroatië hebben een gematigd maritiem klimaat. De invloed van de zee is hier veel minder aanwezig. Het meest oostelijke deel van Kroatië heeft een gematigd landklimaat. Dit deel van Kroatië ligt een stuk lager verscholen achter een bergkam. Hierdoor heeft de Adriatische Zee zo goed als geen invloed op deze regio. Het oostelijke deel van Kroatië staat bovendien bekend als erg droog. Op jaarbasis valt er minder dan 800 millimeter aan neerslag. Gek genoeg zijn de zomermaanden de natste van het jaar. In de andere delen van Kroatië zijn dit over het algemeen de droogste maanden van het jaar.

Zomerzon

De zomermaanden zijn vooral in het kustgebied van Kroatië erg aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er ergens tussen de 25 en de 30 graden Celsius. Maar er kunnen ook uitschieters voorkomen van ver boven de 30 graden Celsius. Op deze dagen kun je het beste een plekje in de schaduw in de buurt van het water opzoeken. Op de warmste dagen van het jaar kan de Uv-straling behoorlijk hoog zijn. Zorg dat je jezelf insmeert met een goede zonnebrand met een hoge beschermfactor. In de zomermaanden schijnt zo goed als iedere dag de zon. Het eiland Brac staat zelfs bekend als één van de plaatsen in Europa met de meeste zonne-uren.

Kroatië als winterzon bestemming

Over Kroatië als winterzon bestemming kunnen we kort zijn. Kroatië is geen winterzon bestemming. De temperaturen zijn er de hele winterperiode te laag en de kans op warme zonnige dagen is er minimaal. In de wintermaanden heb je tevens meer kans op langdurige periodes met neerslag.

Lentemaanden

De lentemaanden in Kroatië kunnen erg wisselend zijn. Over het algemeen zijn ze erg aangenaam en soms zelf warm of heet te noemen, maar je kunt ook pech hebben. Zeker in de vroege lentemaanden is er geen zonzekerheid in Kroatië. De gemiddelde dagtemperatuur in de lentemaanden schommelt rond de twintig graden Celsius en in de avond en nacht kan het afkoelen tot rond de tien graden Celsius. Je hebt in deze maanden ook nog een verhoogde kans op langdurige neerslag, maar deze is al wel veel lager dan in de wintermaanden. De zeetemperatuur is in de lenteperiode alles behalve aangenaam te noemen. Pas vanaf juli is het aangenaam om langere periode in de Adriatische Zee te zwemmen.

Wintersport in Kroatië

Je zou het niet verwachten, maar Kroatië is een redelijk populaire wintersportbestemming in het zuidoostelijke deel van Europa. De wintersportmogelijkheden in Kroatië zijn natuurlijk niet zo groot als in de bekende skilanden zoals Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië, maar toch is het skigebied Gorski Kotar redelijk populair. Dit hoofdzakelijk bij wintersporters die wel eens wat anders willen doen. Andere plaatsen in Kroatië waar geskied kan worden is Ravna Gora en Mrkopalj.


Neerslag

De meeste neerslag in Kroatië valt in de wintermaanden. Meestal in de vorm van regen, maar in de hoger gelegen delen van Kroatië en op de koudste dagen van het jaar kan deze ook als natte sneeuw of sneeuw naar beneden komen.
De neerslag die in de zomermaanden valt in Kroatië zal in de meeste gevallen in de nacht of in de vroege ochtenduren vallen. Volgens een oudere dame die ik in Baska Voda ontmoette, is er sprake van een slechte zomer aan de Kroatische kust als het meer dan drie dagen in de zomerperiode overdag heeft geregend.
Dit geldt niet voor de meer inlands gelegen gebieden, hier ligt de gemiddelde jaarlijkse neerslag behoorlijk wat hoger. Met name in de regio van de Dinarische Alpen valt er behoorlijk wat neerslag. Het hoort zelfs tot de natste regio’s van Europa.
In het oostelijke deel van Kroatië valt dan juist weer bijzonder weinig neerslag.

 

Weersextremen

Doordat Kroatië voor een groot deel aan de Adriatische Zee ligt komen er zo goed als geen weersextremen voor in grote delen van Kroatië. De enige weersextremen die met regelmaat voorkomen in de Kroatische kustregio zijn hevige onweersbuien. Deze komen vaak voor aan het einde van een warme dag.
In de Kroatische binnenlanden heb je grotere kans op weersextremen. Zo kan de temperatuur er ver onder het nulpunt duiken en heb je een grotere kans op langdurige hoosbuien.

Klimaatstatistieken Kroatië

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Kroatië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Kroatië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Kroatië