Vervoer in en naar Kroatië

Er verschillende manieren om naar Kroatië te reizen. Het merendeel van de toeristen die naar Kroatië op vakantie gaan komen met het vliegtuig. Er zijn grote vliegvelden te vinden in de buurt van Zagreb, Spil en Dubrovnik. Ook de vliegvelden in de buurt van Zadar, Pula, Rijeka en Osijeka worden bediend vanuit Nederland. Naast het vliegtuig is de auto het populairste vervoermiddel voor een lange of korte vakantie in Kroatië. De meeste toeristen die met de auto richting Kroatië gaan verblijven in de regio Istrië.
Het is natuurlijk ook mogelijk om met de bus of de trein richting Kroatië te gaan maar dan moet je wel rekening houden met een behoorlijke reistijd. Het vervoer tussen de verschillende eilanden en het vaste land gebeurt met veerboten. Dit kunnen grote zijn waar ook auto’s op kunnen of kleintjes waar je alleen met een fiets of te voet op kan.



Vliegen

Er zijn in Kroatië behoorlijk wat internationale vliegvelden te vinden. De grootste en belangrijkste liggen bij de plaatsen Zagreb, Split en Dubrovnik. Deze drie vliegvelden zijn rechtstreeks vanuit Nederland te bereiken. Voor de vliegvelden van Zadar, Pula, Brac en Osijek zal je in veel gevallen in Zagreb, Split of Dubrovnik moeten overstappen.
Het grootste vliegveld van Kroatië is die van Zagreb. De luchthaven van Zagreb ligt op ongeveer tien kilometer van het stadscentrum van Zagreb.
Het vervoer van en naar het vliegveld kan met de bus, maar het nemen van een taxi is in de meeste gevallen een stuk makkelijker.

Na de Luchthaven van Zagreb is de luchthaven van Split de drukstbezochte. Dit vliegveld is op ongeveer 25 kilometer van Split te vinden tussen de heuvels. Dit maakt het landen en vertrekken van deze luchthaven behoorlijk spannend. Het vliegveld heeft een korte start- en landingsbaan waardoor er niet al te grote vliegtuigen kunnen landen.
Het vliegveld van Dubrovnik wordt sinds enkele jaren gebruikt door een aantal prijsvechters. Hierdoor is de populariteit van de stad behoorlijk toegenomen. Het vliegveld van Dubrovnik ligt op ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van de stad. De meeste maatschappijen vliegen alleen in de zomermaanden met regelmaat op de plaatsen Split en Dubrovnik. Op Zagreb wordt het hele jaar gevlogen.

Met de auto naar Kroatië

Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die met de auto op vakantie naar Kroatië gaan. De meeste toeristen die met de auto naar Kroatië komen verblijven op het schiereiland Istrië. De stad Pula ligt op ongeveer 1400 kilometer van Utrecht vandaan. Een reis waar je zonder te stoppen ongeveer 14 á 15 uur over zal doen. De rit neemt je mee door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Voor de twee laatste landen ben je verplicht om een autovignet te kopen.

Autorijden in Kroatië

Er zijn in Kroatië enkele hoofdsnelwegen te vinden die de belangrijkste steden met elkaar verbinden. Dit zijn op een uitzondering daargelaten allemaal tolwegen. De tolwegen zijn niet heel erg duur, maar goedkoop is ook niet. De drukste tolwegen gaan van Zagreb naar de kustplaatsen Rijeka en Zadar. De snelweg van Zadar loopt door naar Split en Dubrovnik en die van Rijeka naar Pula en de andere plaatsen aan de kust van Istrië.
De autosnelwegen bevinden zich in een uitstekende staat en zijn zelfs in de zomermaanden niet heel erg druk. Dit geldt niet voor de tweebaanswegen die de verschillende plaatsen aan de kust met elkaar verbinden. Deze wegen zijn ware verkeersinfarcten die dwars door iedere dorp en stad lopen. Al het verkeer moet over deze wegen rijden. Je rijdt dus met regelmaat lange tijd achter een vrachtwagen of stadsbus, omdat inhalen zo goed als onmogelijk is. De wegen zelf verkeren in een algemeen in goede staat.
De verkeersregels verschillen niet heel veel met de regels die we in Nederland gewend zijn. Je bent wel verplicht om een setje reservelampen, een sleepkabel, een gevarendriehoek en in de wintermaanden sneeuwkettingen bij je te hebben. De verkeersboetes in Kroatië zijn relatief duur. Je zult dan ook maar weinig Kroaten te hard zien rijden. Wel wordt er in onze ogen af en toe wat roekeloos gereden, maar is dat niet in ieder zuidelijk gelegen land.

Huurauto in Kroatië

Kom je met het vliegtuig aan in Kroatië en wil je het land zelfstandig gaan ontdekken dan kun je eigenlijk niet om een huurauto heen. Het gemakkelijkst haal je deze na aankomst gelijk op bij het vliegveld. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het wat langer gaat duren voor je van het vliegveld af bent. De hele werkwijze voordat je de auto meekrijgt, duurt al met al behoorlijk lang. Heel officieel worden allerlei papieren van stempels voorzien en na het zetten van meerdere handtekeningen mag je uiteindelijk toch de auto meenemen. Bedenkt vooraf goed waar je allemaal naartoe wilt. Wil je naar één van de aangrenzende landen dan moet je dit vooraf melden en moet de auto een vrijstelling krijgen van de autoverhuurder. Heb je deze niet, dan kan ik uit eigen ervaring vertellen dat je geweigerd wordt bij de grens en je onverrichte zake weer terug naar huis kan.
Je kunt een hoop geld en tijd besparen door vooraf online een auto te huren. Vind gemakkelijk de goedkoopste huurauto’s in Kroatië op Easyterra.nl.

Parkeren

Het parkeren in Kroatië kan voor de nodige problemen zorgen. Met name in de zomermaanden zijn de verschillende kust- en badplaatsen erg druk en daar zijn de parkeergelegenheden vaak niet op voorbereid. Houd er dan ook rekening mee dat het even kan duren voordat je een plaatsje hebt gevonden. Bij zo goed als alle plaatsen, bezienswaardigheden en winkelcentra moet je betaald parkeren. De prijzen hiervan variëren enorm per stad en regio. Zelfs als het een bewaakte parkeerplaats is, is het nog steeds onverstandig om waardevolle spullen achter te laten in de auto. Probeer als het kan de auto onder een boom of in de schaduw te parkeren; dit voorkomt dat er in de auto temperaturen die in een oven thuishoren bereikt worden.

Met de trein

Het is relatief simpel om met de trein naar Kroatië te reizen. Vanuit Utrecht neem je de trein naar Frankfurt am Main in Duitsland waar je over kunt stappen op de internationale trein naar Zagreb. Vanuit Zagreb kun je verder reizen naar de verschillende steden in Kroatië. Pula en Split zijn populaire bestemmingen die relatief veel met de trein bezocht worden. Een treinreis naar Kroatië zal in de meeste gevallen niet veel langer duren dan een autorit de gemiddelde prijs ligt echter wel iets hoger dan dat je aan benzine of een vliegticket kwijt zou zijn.

Veerboten

De verschillende eilanden voor de kust van Kroatië worden, bedient door verschillende veerboten. De meeste ferry’s vertrekken vanuit Split, maar ook vanuit andere steden en dorpen vertrekken er met regelmaat ferry’s naar de vele populaire eilanden. Deze veerdiensten zijn behoorlijk chaotisch; vooral de veerhaven van Split kan bestempeld worden als een waar drama. Er zijn namelijk verschillende maatschappijen die allemaal hun eigen ticketverkooppunten, hun eigen aanlegsteigers en eigen vertrektijden hebben. Het daardoor lastig om te zien in welke rij je moet gaan staan en welke boot nu naar welk eiland vaart. Je doet er goed aan dit vooraf goed uit te zoeken en het daar nog enkele malen na te vragen om vergissingen te voorkomen.
Naast de binnenlandse veerdiensten wordt er vanuit verschillende plaatsen gevaren naar Italië. Zo kun je vanuit Dubrovnik naar Bari, vanuit Split naar Pescara en Ancona.
Vanuit Zadar naar Ancona en vanuit verschillende plaatsen in Istrië naar Venetië.

Varen

Kroatië is een geliefd land bij veel watersporters. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met je eigen boot naar Kroatië te gaan, maar het is ook mogelijk om daar een boot te huren. Als je met een Nederlandse boot in Kroatië wilt varen moet je in het bezit zijn van een vaarvergunning. Deze is op de meeste plaatsen te koop bij de havenmeester. Verder moet je, als je gecontroleerd wordt een bemanningslijst, een internationaal vaarbewijs (ICC) , een internationaal certificaat pleziervaartuigen (ICP) en een watersportverzekering kunnen overleggen. Verder gelden de internationale regels op de wateren van Kroatië.
Als je in Kroatië een boot wilt huren zal in veel gevallen niet gevraagd worden om een vaarbewijs. Zeker niet als je een klein bootje gaat huren. Deze kun je vaak al voor enkele tientjes per dag huren. Wil je echter een grotere of een snellere boot meenemen, dan moet je wel een vaarbewijs kunnen overleggen.
Je doet er verstandig aan om deze ver vooraf te reserveren want het aanbod is beperkt. Let wel op, want het is niet toegestaan om alcoholische dranken te nuttigen als je aan het varen bent.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Kroatië is over het algemeen redelijk tot goed geregeld. De meeste toeristen maken maar sporadisch gebruik van het busvervoer in Kroatië. Dat is op zich best gek aangezien het redelijk goedkoop is en de bussen vrij regelmatig tussen de verschillende plaatsen en steden rijden. Vanuit Zagreb rijden er verschillende snelbussen naar plaatsen aan de kust.
Er zijn in Kroatië twee steden te vinden waar trams rijden. Dit is in de hoofdstad Zagreb en in de stad Osijek.