Vakantie in Kroatië

Kroatië zit al jaren in de lift als vakantiebestemming. Ieder jaar trek dit prachtige land meer toeristen naar zich toe. Dit is niet zo gek als je ziet wat Kroatië allemaal te bieden heeft. De regio’s Dalmatië en Istrië staan al jaren bekend om hun prachtige stranden en het helder blauwe water. Het is de combinatie van de Kroatische cultuur het prachtige weer, de vriendelijke bevolking en de heerlijke Kroatische keuken die ervoor zorgt dat er ieder jaar meer mensen naar dit prachtige land afreizen. De meeste toeristen verblijven in één van de plaatsen aan de kust van het vaste land of op één van de eilanden. De eilanden Krk, Brac en Hvar horen tot de populairste eilanden van Kroatië. De hoofdstad Zagreb is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als stedentrip.Eten en drinken

De Kroaten houden van eten en drinken. Het zachte klimaat zorgt ervoor dat er een groot gedeelte van het jaar buiten gekookt kan worden. Bijna ieder restaurant en ook de meeste huizen hebben dan ook een grote houtskooloven of grill. De Kroatische keuken kenmerkt zich door eenvoudige, maar kwalitatief heerlijke producten. Verse vis en vlees van de gril vormen het grootste gedeelte van de kaart. Vaak aangevuld met een salade en aardappelen. Vooral de vis is aan te raden. Deze wordt dikwijls dagvers aangevoerd. Omdat Kroatië lange tijd ook overheerst is door de Venetianen zijn er ook veel Italiaanse invloeden te bemerken. De Kroaten hebben heerlijke gedroogde hammen zoals de Dalmatische ham. Deze doet zeker niet onder voor de Italiaanse parmaham. Ook is er heerlijke schapenkaas en gedroogde worst verkrijgbaar. Net als de Italianen zijn de Kroaten prima ijsmakers. In Kroatië wordt veel bier en wijn gedronken. Het pils is er wat hoppiger en iets minder zoet dan de Nederlandse pilsen. Wat betreft de wijn is het oppassen geblazen. In veel restaurants is de huiswijn een soort eigen lokaal brouwsel. Niet altijd even lekker en gegarandeerd goed voor een fikse hoofdpijn. Ga je echter voor een fles wijn uit één van de Kroatische wijngebieden dan zit je vast en zeker goed.

Zeilvakantie

Kroatië is een land met vele eilanden. De langgerekte kust met de vele eilandjes ervoor en de vele schiereilanden zorgen voor een keur aan vaarroutes. Bovendien is de zee tussen de eilanden redelijk rustig en dus goed bevaarbaar. Wie graag met de zeilboot Kroatië verkent kan dit op vele manieren doen. Ben je in het bezit van een vaarbewijs dan is het mogelijk om zelf een boot te huren voor één of meerdere dagen en Kroatië vanaf het water te ontdekken. Wie liever zelf wat meer luiert kan kiezen voor één van de vele vaarvakanties aan boord van een zeilschip. Je hebt dan een eigen kapitein en bemanning bij je en vaart van plaats naar plaats met meerdere toeristen aan boord, of als je een reis boekt in een hoger prijssegment met een privéboot. Ook worden er vaak een combinatie gemaakt met zeilen en fietsen. Je legt dan de route afwisselend met de boot en de fiets af. De laatste jaren zijn er ook steeds meer mensen die hun eigen boot meenemen naar Kroatië. Vooral de havens van het eiland Istrië zijn dan een geliefde vakantiebestemming. Voor welke vorm je ook kiest. Op het water geniet je optimaal van de schoonheid van de Kroatische kust, de rust van de vele mooie baaitjes en het uitzicht op eeuwenoude haventjes. Het is een mooie manier om in korte tijd veel van het land te zien.

Wandelen

Hoewel je bij Kroatië wellicht vooral denkt aan de zee zijn er in het binnenland ook prachtige natuurgebieden te vinden. Kroatië kent, maar liefst drie grote nationale parken met overweldigend natuurschoon. In nationaal park Krka en nationaal park Plitvice meren vindt je prachtige watervallen waar je mooie wandelingen rond kunt maken. Nationaal park Risnjak leent zich ook prima voor vele wandelingen. Wie graag al wandelend meer van de natuur wilt zien moet vooral in de lente en in de herfst naar Kroatië gaan. Het is in Kroatië dan nog heerlijk warm, zonder de verzengende hitte van de zomer. In de nationale parken zijn overal prima wandelroutes uitgezet. Bij de informatiecentra kun je wandelroutes opvragen of kopen. Deze routes worden door bordjes duidelijk in de parken aangegeven. Vooral de ‘Krk watervallen’ en de ‘Plitvice meren’ zijn een geliefde attractie in de zomermaanden. Hier kan het dan ook erg druk zijn.

Overnachten

Wie een accommodatie zoekt in Kroatië kan kiezen uit veel verschillende mogelijkheden. Voor liefhebbers van kamperen zijn er uiteraard verschillende campings te vinden. Voor wie het graag wat luxer op zoekt zijn er diverse opties. Wie het aan luxe niet wil ontbreken en graag alles vooraf geregeld heeft zijn er de all-inclusive accommodaties.


Vooral aan de kust van Dalmatië en Istrië vindt je de grotere resorts waar alles vooraf al heerlijk verzorgd is voor een ontspannen vakantie. Voor wie graag wat meer vrijheid en privacy heeft zijn er verschillende appartementen en vakantiehuizen te huur. Hierbij kun je zelf kiezen of je de rust of drukte op zoekt. Vaak zijn de wat meer afgelegen luxe vakantiehuizen ook wat duurder. Appartementen in de toeristische centra hebben weer als voordeel dat je lekker dichtbij het uitgaansleven en de restaurants zit. Er zijn diverse kleinere en grotere aanbieders van vakantie-appartementen te vinden. Ga je voor budget, dan zijn er langs heel de kust en in de grote steden hostels te vinden waar je een stuk minder luxe, maar ook een stuk goedkoper kan slapen.

Campings

Overal in Kroatië kun je prima kamperen. De campings zijn erg divers. Vooral in Istrië vind je megagrote campings. Hier zijn campings met meer dan 5000 plaatsen geen uitzondering, maar eerder regel. Wil je in Istrië een leuke kleine sfeervolle camping, dan is het zoeken geblazen. De meeste kleine campings zijn in de zomermaanden al weer volgeboekt voor de zomer van het volgende jaar. Ga je zonder reservatie op pad, dan zit je dus vaak vast aan de grotere campings. In Istrië vindt je ook veel nudistencampings. Een gedeelte van de camping is dan afgeschermd en specifiek alleen bedoeld voor wie zijn vakantie ontkleed wil doorbrengen. Ben je gast op het geklede deel dan merk je hier niets van. Veel campings aan de kust van Kroatië zijn gelegen aan het water. Door de soms snel aflopende kust zijn dit dan ook veel terrascampings. Door het te kort aan ruimte zijn plaatsen hier erg klein, maar wel met een super uitzicht. Vanwege de droogte zijn er op veel Kroatische campings in de zomer strenge regels over barbecueën en buiten koken met open vuur. Op veel campings wordt dit alleen op bepaalde plaatsen op de camping toegestaan om bosbrand te voorkomen. We kwamen ook een camping tegen waar open vuur in het geheel verboden was. Hier mocht je echter wel je maaltijd afgeven aan de chef-kok van het bijbehorende restaurant. Hij maakte dit dan vervolgens klaar in zijn houtoven. Bij de ‘Plitvice meren’ in het binnenland zijn ook veel campings te vinden. Enkele horen bij het natuurpark. Hier zijn geen vaste plaatsen, maar mag je gaan staan waar je wilt. Dit zorgt voor een gezellige, ongeorganiseerde boel.

Zon, zee, strand

In Kroatië vindt je, maar weinig echte zandstranden. De bodem is over het algemeen bezaaid met kleine kiezelsteentjes of rotsblokken, lekker liggen doet dit natuurlijk niet, maar voordeel is dat het water hierdoor erg helder is en je er hierdoor prima kunt snorkelen. Op sommige plaatsen zijn wel kleine zandstranden gecreëerd. Hier is kunstmatig zand opgespoten om zo toch het “strand” gevoel te verkrijgen. In de toeristische plaatsen kun je overal strandstoelen en bedjes huren waardoor je ook op de kiezelstranden lekker kunt liggen. In de grotere badplaatsen zijn tegenwoordig naast op het strand luieren ook veel andere activiteiten te doen. Grote luchtkussens, behendigheidsbanen en trampolines die voor de kust in het water liggen zorgen voor veel plezier voor jong en oud. Ook “grote kinderen” vermaken zich hier prima op. Geen zin in klimmen en klauteren, dan kun je ook op de sup gaan peddelen, een stukje racen op de waterscooter of langs de kust gaan kanoën. Hou je niet zo van de drukte en zoek je liever de rust? Er zijn ook nog steeds veel baaitjes te vinden waar amper een toerist of ‘local’ te vinden is. Hier is het in alle rust onder de pijnbomen heerlijk wegdromen bij het mooie blauwe water. Ga je zwemmen in de zee in Kroatië, trek dan wel waterschoenen aan. Het heldere water is de natuurlijke omgeving voor veel zee-egels. Wie hier op trapt met zijn blote voeten moet dit met veel pijn bekopen.

Uitgaan

Wie van uitgaan houdt kan in Kroatië helemaal uit zijn dak. Op heel veel plaatsen aan de kust worden de hele zomer lang strandfeesten en festivals gehouden. Kroatië is misschien geen Ibiza, maar ook hier kun je in diverse clubs en discotheken goed op stap. De Kroaten weten hoe je een feestje moet houden. Op het eiland Pag en Murter worden bijvoorbeeld de hele zomer lang festivals gehouden met diverse muziekstromingen. Van reggae tot techno, er is voor ieders wat wils.

In Kroatië zijn diverse buitenbars en clubs te vinden. In de steden Dubrovnik, Split, Zadar en rondom Pula kun je prima stappen. Maar ook in de kleinere toeristenplaatsen zijn veel barretjes te vinden. Hier kun je op het strand cocktails drinken of losgaan in de plaatselijke club en discotheek. Omdat het in de zomer altijd zonnig is, zijn veel discotheken en festivals ook gedeeltelijk buiten.
Het populairste feeststrand van Kroatië is te vinden op het eiland Pag. Op het strand Zrce, niet ver van het dorpje Novalja, worden gedurende de gehele zomer grote feesten georganiseerd en zijn discotheken te vinden die 24-uur per dag geopend zijn.