Steden en dorpen in Kroatië

Er zijn in Kroatië vele duizenden steden en dorpen te vinden. De in onze ogen leukste, mooiste en belangrijkste hebben we verzameld op deze pagina. Veel van de oude kleine dorpen in Kroatië hebben door de eeuwen heen hun eigen authentieke karakter weten te behouden. Hierdoor is er een grote diversiteit tussen de verschillende dorpen en steden in Kroatië. Hoewel er eind jaren negentig een felle oorlog heeft gewoed in Kroatië zijn tegenwoordig bijna alle belangrijke historische gebouwen in perfecte staat. In steden zoals Split, Sibenik en Dubrovnik is het net alsof de tijd heeft stilgestaan.
De grootste steden in Kroatië zijn de hoofdstad Zagreb, waar bijna een miljoen mensen wonen, Split, Osijek en Rijeka.Dubrovnik

Dubrovnik is één van de mooiste steden van Kroatië en hoort misschien wel tot de mooiste steden van Europa. Het is een kleine stad met net iets minder dan 50.000 inwoners. Het mooiste deel van de stad is te vinden binnen de oude stadsmuren van Dubrovnik, die ondanks dat ze in de loop van de eeuwen vaak op de proef zijn gesteld tegenwoordig nog helemaal intact zijn. Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over het historische centrum van Dubrovnik. Als je vanaf deze stadsmuren op Dubrovnik kijkt zijn het de rode dakpannen die het meest opvallen. Tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog zijn een groot deel van deze dakpannen en een deel van de huizen verloren gegaan. Gelukkig is met internationale hulp de stad in zijn geheel in ere hersteld.

Een van de redenen wat een bezoek aan Dubrovnik zo bijzonder maakt, is dat zo goed als alle hotels en appartementencomplexen zich niet in het historische centrum bevinden, maar op een schiereiland aan de rand van de stad. Hier zijn meerdere stranden en een drukke uitgaansstraat te vinden. Het grote voordeel hiervan is dat het historische centrum hierdoor niets van zijn oorspronkelijk karakter hoeft op te geven voor het toerisme. De belangrijkste bezienswaardigheden in Dubrovnik zijn het ‘Lovijnacfort’, de ‘Onofriofontein’, de kathedraal van Dubrovnik, het rectorenpaleis en de winkelstraat ‘Stradun’.

Wil je weten wat je allemaal op één dag kunt zien tijdens een bezoek aan Dubrovnik? Neem dan een kijkje op in12uur.nl en lees het verhaal over een zomerse dag in Dubrovnik.

Opatija

Het stadje Opatija is te vinden in het noordoostelijke deel van de regio Istrië. Het stadje is één van de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. Dat is Opatija al behoorlijk lang; ook vroeger wisten voorname gasten de weg naar deze bijzondere badplaats te vinden. Mede hierdoor zijn er in Opatija behoorlijk wat Grand Hotels en 19e-eeuwse barokke villa’s te vinden.
Aan het einde van de 19e eeuw werd Opatija uitgeroepen tot kuuroord, wat voor behoorlijk wat toeristen zorgde. Dit waren hoofdzakelijk welgestelde aristocraten die naar de stad toekwamen voor het uitstekende klimaat.
Vandaag de dag hoort Opatija nog tot de drukstbezochte plaatsen aan de ‘Kvarner Riviera’. Een van de mooiste onderdelen van de van het stadje is de elf kilometer lange boulevard met hieraan het merendeel van de grand hotels en barokke villa’s.

Trogir

Niet al te ver van Split, in de baai van Kastela, ligt het historische stadje Trogir. Het centrum van dit bijzondere stadje ligt op een voormalig eiland dat vandaag de dag door twee bruggen met het vaste land van Kroatië en een eiland is verbonden. Als je door Trogir loopt dan kun je goed de rijke geschiedenis van het dorp zien. De verschillende heersers van Trogir hebben in de loopt der eeuwen namelijk allemaal hun sporen in het stadje achtergelaten. Mede hierdoor is het historische centrum van Trogir in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Een van de mooiste gebouwen in Trogir is de ‘kathedraal van Sv. Lovro’. Deze kathedraal is één van de mooiste renaissancemonumenten in Kroatië. Een andere bekende bezienswaardigheid in het stadje is het ‘Fort van Kamerlengo’. Dit 15e-eeuwse fort diende vroeger als huisvesting van de Venetiaanse soldaten.
De scheepsbouw en visserij zijn lang de belangrijkste vormen van inkomen van het dorp geweest, maar tegenwoordig zijn in de zomerperiode zo goed als alle inwoners van Trogir werkzaam in de toeristenindustrie. Aan de boulevard en in de smalle straatjes in het centrum zijn er veel leuke restaurants en winkeltjes te vinden.

Umag

Umag is een kleine stad in het noordwestelijke deel van het schiereiland Istrië. De stad is één van de meest westelijk gelegen plaatsen in Kroatië. Umag is ontstaan in de tijd van de Romeinen. Indertijd bevond het stadje zich op een eiland, maar in de loop van de tijd werd het eiland verbonden met het Kroatische vaste land. Later kwam het stadje achtereenvolgens in handen van de Slaven, de Venetianen en de Geneuzen. Onder andere hierdoor zijn er nog steeds wat Italiaanse straatjes in het stadje te vinden. Het Italiaans wordt hier echter al jaren niet meer gesproken.

Tegenwoordig is Umag een populaire vakantiebestemming in Kroatië. Het merendeel van de toeristen die in Umag verblijven zijn te vinden op één van de vele campings die in de directe omgeving van het stadje liggen. Umag staat bekend om zijn prachtige historische haven met veel ruimte voor plezierjachten. Enkele bezienswaardigheden in het stadje zijn de ‘Venetiaanse klokkentoren’, de ‘Maria-Hemelvaartkerk’, de ‘Sint-Peregrinuskerk’ en de vele barokke en renaissance gebouwen in het historische centrum van Umag.


Split

De stad Split is na de hoofdstad Zagreb de grootste stad van Kroatië. Split is dankzij zijn haven en de vele bedrijven die in de stad te vinden zijn het economische hart van Dalmatië. Split is ook erg populair bij de toeristen. Dit komt hoofdzakelijk door het ‘Paleis van Diocletianus’. Dit prachtige Romeinse complex staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Naast dit indrukwekkende complex beschikt de stad Split over een mooi centrum waar je de nodige winkels en markten tegenkomt.

Split staat verder bekend om zijn veerhaven. Vanuit deze haven vertrekken er ferry’s naar verschillende plaatsen in Italië, maar ook naar de meeste eilanden die voor de kust van Kroatië liggen. De weg naar de veerhaven is één van de drukste in heel Kroatië en loopt dwars door Split. Zorg er dus voor dat je op tijd vertrekt, want je kunt hier met gemak een uur in de file staan. Net buiten Split is het vliegveld van Split te vinden. Dit is in de zomermaanden één van de drukste vliegvelden in Kroatië.
Naast het ‘Paleis van Diocletianus’ zijn de ‘boulevard van Split’, het ‘archeologisch museum’, het ‘stadspark Marjan’ en het ‘stadsmuseum’ de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Poreč

Het stadje Poreč is één van de populairste plaatsen in het westelijke deel van Istrië. In de zomermaanden zijn de smalle middeleeuwse straten van Poreč gevuld met toeristen. Een groot deel van deze toeristen verblijft op één van de vele campings die in de directe omgeving van Poreč te vinden zijn. De geschiedenis van Poreč begint zo rond onze jaartelling toen er door de Romeinen op deze plaatse een kleine stad werd gesticht. Deze werd enkele eeuwen later geplunderd en verschillende malen veroverd. Het waren uiteindelijk de Byzantijnen die er de macht overnamen. Later is de stad nog in handen geweest van de Venetianen, de Geneuzen en de Oostenrijkers. Deze hebben allemaal hun stempel in Poreč gedrukt. Veel van de oude gebouwen in Poreč hebben de tand des tijd overleeft. Hierdoor kun je aan de verschillende bouwstijlen goed de geschiedenis van het stadje zien.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Poreč is de ‘Eufrasiusbasiliek’. Deze basiliek is gebouwd in de 6e eeuw na Christus in de Byzantijnse stijl en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Pula

De stad Pula is de grootste en belangrijkste stad van het schiereiland Istrië. De stad kent een bijzondere en lange geschiedenis die begint in de 5e eeuw voor Christus. De stad is gesticht door het volk de Histria, dat indertijd een groot deel van het huidige Istrië bevolkte. Later is de stad nog in handen geweest van de Romeinen. Rond het begin van onze jaartelling werd door de Romeinen de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van Pula, het ‘Amfitheater van Pula’, gebouwd.
In de middeleeuwen behoorde de stad tot de Republiek Venetië. De stad Pula stond indertijd bekend onder de naam Pola. In de stad zijn behoorlijk wat resten te vinden van de Romeinse en Venetiaanse overheersing van de stad. De bekendste bezienswaardigheden, zoals de ‘Seriusboog’, de ‘Herculespoort’, de ‘Geminipoort’, het ‘Archeologisch museum’ en het gehele historische centrum dat in de Venetiaanse stijl is gebouwd.

Net als veel andere plaatsen in Istrië is Pula een populaire toeristische bestemming. In de zomermaanden wordt de stad dan ook overlopen door toeristen. Hierdoor kan het er ontzettend druk zijn waardoor het verkeer in de stad helemaal vast kan komen te staan.

Makarska

Makarska is een populaire vakantiebestemming in het centrale deel van Dalmatië. Aan de ‘Makarska-Riviera’ zijn behoorlijk wat campings, appartementencomplexen en hotels te vinden. Het centrum van het stadje bestaat uit verschillende kleine en nauwe straatjes en een kerkplein. De meeste toeristen zijn echter te vinden rond de boulevard van de stad. Hier zijn namelijk de meeste restaurants en winkeltjes te vinden. Dit is tevens de plaats waar de veerboten aanleggen die van de verschillende eilanden voor de kust van Kroatië komen.
Makarska zelf is niet een bijzonder stadje, maar het is de grootste in de omgeving. Andere populaire plaatsen in de directe omgeving van Makarska zijn Baska Voda en Jelsa. Wat echter wel indrukwekkend is zijn de steile bergen die direct achter het stadje liggen. Deze bergen staan bekend onder de naam ‘Biokovo’.

Sibenik

Sibenik is een middelgrote stad in het centraal zuidelijke deel van Kroatië aan de Adriatische zee. Voor Kroatische begrippen is Sibenik een relatief jonge stad. Hij is waarschijnlijk pas in de elfde eeuw gesticht. Het is wel één van de eerste steden die door de Kroaten werden gesticht. Het zou echter nog tot de 13e eeuw duren voordat Sibenik zijn stadsrechten zou krijgen. Vanaf deze periode ging Sibenik een belangrijke militaire functie vervullen. Een mooi voorbeeld hiervan is het ‘Sv Mihovil fort’ dat nog steeds op het hoogste punt van de stad te vinden is. In dit fort worden vandaag de dag concerten en andere evenementen georganiseerd, maar het kan ook gewoon bezocht worden. Het uitzicht vanaf dit fort over Sibenik en de Adriatische zee is spectaculair.
de Bekendste bezienswaardigheid in Sibenik is de ‘Sint-Jacobuskathedraal’ die op de werelderfgoedlijst van de Unesco terug is te vinden.
Een andere bekende bezienswaardigheid in de buurt van de stad zijn de ‘Krka-watervallen’.

Stari Grad

Het dorpje Stari Grad is te vinden op het eiland Hvar. Samen met de plaatsen Hvar en Jelsa hoort Stari Grad tot de populairste toeristische bestemmingen op Hvar. Stari Grad is, zoals zijn naam al doet vermoeden, de oudste stad van het eiland Hvar. Het dorp is zelfs één van de vroegst bewoonde plaatsen van Europa. Er zijn in de directe omgeving van Stari Grad namelijk meerdere vondsten gedaan die dateren uit de klassieke oudheid. Het waren waarschijnlijk de Indo-Europeanen die als eerste naar het eiland kwamen. Vanaf de 4e eeuw voor Christus kwamen de Grieken naar het eiland toe. Onder andere door deze lange en bijzondere geschiedenis staan Stari Grad en zijn omgeving op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Tegenwoordig is Stari Grad een populaire toeristische bestemming in Kroatië. Het dorp beschikt over een mooie boulevard waar de verschillende bootjes en jachten aan te vinden zijn. Ook zijn aan de boulevard de meeste restaurants en barretjes te vinden.
Vanuit Stari Grad vertrekken de veerboten naar de andere eilanden en het Kroatische vaste land.

Osijek

Osijek is een grote stad in het noordoostelijke deel van Kroatië aan de rivier de Drava. Het is de grootste stad van het landsdeel Slovanië. De eerste nederzetting op deze plaats werd gesticht door de Kelten, ver voor onze jaartelling. Later hebben ook de Romeinen nog een nederzetting op deze plaats gesticht. Het zou echter duren tot de 11e eeuw tot de huidige stad tot bloei zou komen. Indertijd hoorde Osijek tot het Koninkrijk Kroatië. In de eeuwen hierna is de stad meerdere malen van eigenaar veranderd, maar hoort sinds de Kroatische onafhankelijkheid tot Kroatië. Tijdens de Turkse overheersing in de 17e eeuw werd de stad bijna in zijn geheel met de grond gelijk gemaakt. Na deze periode werd de stad in drie fases opnieuw opgebouwd. Deze drie delen zijn nog steeds goed te herkennen in Osijek.
Anders dan veel andere steden en plaatsen in Kroatië wordt het stadsbeeld van Osijek niet bepaald door de toeristen, maar door de inwoners van de stad. Osijek is een opvallend groene stad.


Bol

Het dorpje Bol is één van de populairste toeristische bestemmingen op het eiland Brač. Het dorpje staat bekend om zijn bijzondere zandstrand. Vanuit veel eilanden en plaatsen in de omgeving van Bol worden er excursies georganiseerd naar het plaatsje om dit bijzondere strand te bezoeken. Nu moet wel gezegd worden dat het strand “Zlatni rat” mooi is maar nu ook weer niet zo bijzonder als er door velen beweerd wordt. Het is voornamelijk de vorm van het strand dat het bijzonder maakt.
Het dorpje bol is één van de oudste nederzettingen op het eiland Brač. Vroeger leefden de inwoners hoofdzakelijk van de visvangst en de landbouw. Dit is door de komst van de toeristen veranderd en in de zomermaanden zijn zo goed als alle inwoners van het dorp werkzaam in de toeristenindustrie. Bol staat bekend om zijn uitgaansleven. Er zijn in het dorp behoorlijk wat cafés en enkele discotheken te vinden.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Bol zijn de ‘Sint-Jan-en-Theodoruskapel’, het ‘bisschoppelijk Paleis’ en de ‘Onze-Lieve-Vrouw-van-Genadekerk’.

Supetar

Supetar is gelegen aan de noordzijde van het eiland Brač. Het is de grootste plaats van het eiland. Supetar is een levendige plaats waar vooral veel toeristen komen. Het is één van de belangrijkste havenplaatsen van het eiland Brač. Vanuit Split heb je een rechtstreekse veerdienst naar Supetar.
Supetar is gesticht zo rond het begin van onze jaartelling. Het oude Supetar was echter te vinden op de plaats van het huidige kerkhof. Het huidige Supetar is gesticht in de middeleeuwen. Het dorp is genoemd naar de baai waar het in ligt, de ‘Sint Petersbaai’.

Een van de mooiste bezienswaardigheden in het dorp is de ‘Sveti Petar’. Deze oude kerk heeft in de achttiende eeuw een grondige opknapbeurt gekregen waarna het een barokke interieur kreeg. Er zijn in de kerk enkele werken te vinden van de kunstenaar Feliks Tironi. Het centrum van Supetar is in zijn geheel autovrij en er zijn behoorlijk wat restaurants, cafés en toeristische winkels te vinden.

Rijeka

Rijeka is gelegen tussen Dalmatische kust en het schiereiland Istrië. Het is de grootste havenstad van Kroatië. Rijeka is een stad die op het moment van de Industriële revolutie een enorme groei doormaakte. In 1873 werd de stad aangesloten op het spoorwegennet en werd daarmee een geduchte concurrent voor het naburige Triëst. Belangrijkste promenade aan de haven is ‘Korzo’. Hier vind je de meeste winkels, restaurants en terrasjes. Het oude ‘Trsat kasteel’ kijkt uit over Rijeka. Dit oude kasteel stamt waarschijnlijk al uit de Romeinse tijd. In de loop van de eeuwen werd het verder uitgebouwd en verbouwd. Vanaf de heuvels kon de stad prima verdedigd worden. Andere attracties in de stad zijn onder andere het ‘natuurhistorisch museum’, het Franciscanerklooster, de Vituskathedraal, de overdekte markt en natuurlijk de stranden. Het is ook heerlijk om op zonnige dagen langs de rivier de Riva te lopen die hier de Adriatische zee instroomt.

Zagreb

Zagreb is de grootste stad en hoofdstad van Kroatië. De stad is te vinden in het noordwestelijke deel van Kroatië in de provincie Zagreb. Er wonen ongeveer één miljoen mensen in de stad, wat ongeveer een vijfde van de totale bevolking van het land is. Zagreb is veel jonger dan de meeste plaatsen en steden in Kroatië. De stad komt voor het eerst in de geschiedenisboekjes voor halverwege de 11e eeuw na Christus. De stad is gesticht door een Hongaarse koning.
Zagreb is naast de bestuurlijke hoofdstad ook de culturele hoofdstad van Kroatië. Er zijn in de stad ongeveer twintig theaters en vele musea te vinden. Het mooiste theater van Zagreb is ‘Kroatisch Nationaal Theater’. De bekendste en drukstbezochte musea van Zagreb zijn het ‘archeologisch museum’, het ‘Mirmare museum’, het ‘Kroatisch museum voor Natuurwetenschappers’, het ‘Technisch museum’ en het ‘museum voor naïeve kunst’. Een bijzonder museum is het ‘museum of Broken relationships’. Het museum van de gebroken harten dus. Een van de mooiste bezienswaardigheden van Zagreb is de ‘kathedraal van Zagreb’. Via een tram die de boven- en benedenstad met elkaar verbindt kom je gemakkelijk bij de kathedraal terecht. Ook de ‘botanische tuin van Zagreb’ is prachtig. Er zijn in de Botanische tuin bomen en planten te bewonderen die meer dan 120 jaar oud zijn.

Lees meer over Zagreb op in12uur.nl; de highlights van Zagreb

Rovinj

Rovinj is één van de mooiste plaatsen aan de kust van Kroatië. Het stadje is te vinden aan de westkust van het schiereiland Istrië. Rovinj is gesticht door de Histriërs, maar kwam al in de 2e eeuw voor Christus in Romeinse handen. Net als enkele andere plaatsen aan de Kroatische kust werd Rovinj gesticht op een eiland dat later met het vaste land verbonden werd. Doordat de stad eerst op een eiland gesticht werd heeft het een compact centrum. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Kroatië beschikt het historische deel van Rovinj niet over een boulevard, maar is de middeleeuwse bebouwing tot aan de zee doorgebouwd. Midden op het voormalige eiland op het hoogste punt van het stadje is de ‘Sint-Eufemiakerk’ te vinden. Om bij deze kerk te kunnen komen moet je het pittoreske straatje ‘Grisia’ nemen. Dit is geen makkelijk opgave en zal zeker in de zomermaanden voor de nodige zweetdruppels zorgen. De kerk, maar vooral het uitzicht vanaf het plein voor de kerk maken deze inspanning de moeite meer dan waard.

In het nieuwere deel van Rovinj zijn er behoorlijk wat restaurants en andere horecagelegenheden aan de boulevard te vinden. Het ‘Trg Marsala Tita’ en ‘Trg G. Pignaton’ zijn twee van de bekendste drukstbezochte pleinen in Rovinj.

Medulin

Medulin is een klein dorp in het zuidelijke deel van het schiereiland Istrië. Het dorp staat voornamelijk bekend als een vakantiebestemming. In de en om het dorp zijn er behoorlijk wat campings en appartementencomplexen te vinden, waar de vele tienduizenden toeristen verblijven. Vroeger was Medulin, net als veel dorpjes aan de Kroatische kust, een rustig vissersdorp, maar daar is tegenwoordig niets meer van terug te vinden. In de zomermaanden wordt het dorp overlopen door toeristen. Medulin hoort samen met plaatsen als Prematura en Banjole tot de populairste toeristische plaatsen in het zuiden van Istrië. Vooral de grootte van de campings in de regio van Medulin is bijzonder. Wij kwamen tijdens onze zoektocht naar campings in de regio campings tegen met meer dan drieduizend staanplaatsen. In de directe omgeving van de dorpen en plaatsen in deze regio zijn er behoorlijk wat restaurants en andere eetgelegenheden te vinden.

Zadar

Een van de grootste en populairste plaatsen aan de Kroatische kust is Zadar. Zadar heeft een bewogen geschiedenis en heeft in de loop van de eeuwen tot vele konink- en keizerrijken hoort. Veel van de vroegere heersers hebben hun sporen achtergelaten in Zadar. De stad Zadar is zelfs enkele jaren de hoofdstad geweest van het Onafhankelijk Koninkrijk Dalmatië. Toch bleef de stad, ondanks dat het eeuwen tot Oostenrijk en andere landen had toebehoord, banden houden met zijn Italiaanse verleden. Onder andere hierdoor werd Zadar samen met enkele eilanden na de Eerste Wereldoorlog aan Italië gegeven. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd de stad zwaar getroffen door een bombardement die veel van de inwoners deed vluchten naar Italië. Hierdoor was de stad zijn connectie met Italië kwijt en werd Zadar na de Tweede Wereldoorlog weer aan Kroatië toegevoegd.

Tegenwoordig is Zadar een populaire toeristische bestemming. Dit vooral door de prachtige boulevard van de stad. Op deze boulevard zijn twee prachtige moderne kunstwerken te vinden van Nikola Basic. Een zee-orgel dat geluid maakt op het ritme van de branding en een lichtkunstwerk dat zich overdag oplaadt en in de avonduren de boulevard veranderd in een lichtshow. Andere bezienswaardigheden in Zadar zijn de ‘Sint-Donatuskerk’, de ‘Sint-Anastasiakathedraal’, Het ‘archeologisch museum’, het ‘maritiem museum’ en de ‘Venetiaanse stadspoort’.

De beste hoteltips voor Zadar