Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Kroatië is het handig om al het één en ander over dit prachtige land op te zoeken. Zodat je van te voren goed kunt bepalen welke delen van Kroatië je perse wel en welke perse niet wil bezoeken. Kroatië is namelijk een behoorlijk groot land met veel verschillende delen en een hoop eilanden. Ieder deel van Kroatië heeft zijn eigen specifieke kenmerken.
Kroatië is te groot om in slecht een paar weken in zijn geheel te bezoeken wil je het hele land ontdekken dan zal je er minimaal een maand voor moeten uittrekken. Wil je net als de meeste toeristen die naar Kroatië reizen de kuststreek en enkele eilanden verkennen dan heb je aan een paar weken genoeg.

Coronaregels Kroatië?

Vakanties naar Kroatië zijn toegestaan, maar tijdens je vakantie in Kroatië moet je je daar wel aan de lokale coronamaatregelen houden. Wat deze regels precies zijn en wat het inhoud voor je vakantie in Kroatië lees je hier.

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Kroatië

Wil je een vakantie boeken naar Kroatië? Kijk dan zeker even naar de Kroatië vakanties bij TUI.nl. Ze bieden pakketreizen naar Kroatië aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Kroatië vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
 flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
 niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Kroatië vakanties op TUI.nl

Douane en documenten

Om naar Kroatië te kunnen reizen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen dus ook kinderen onder de twaalf dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort of identiteitsbewijs.
Tot enkele jaren geleden was je nog verplicht om in het bezit te zijn van een paspoort, maar sinds Kroatië onderdeel is van de EU is dit niet meer verplicht. Je krijgt dan ook geen stempel meer in je paspoort, als je dit perse wilt kun je er om vragen bij de grensovergang. Wil je autorijden in Kroatië dan ben je verplicht je rijbewijs bij je te hebben.

Elektriciteit

Kroatië heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland.

Drinkwater

Het kraanwater kan gedronken worden in Kroatië. Het heeft zo goed als geen bijsmaak en is zelfs lekker te noemen. Vertrouw je het toch niet dan kun je beter water uit flessen drinken. Het kraanwater in Kroatië is in veel gevallen zelfs afkomstig van natuurlijke bronnen die ook gebruikt worden voor bronwater.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is verboden in Kroatië. Het overtreden van deze regels kan leiden tot hoge boetes en gevangenisstraffen. De handhaving van deze regels verschilt echter wel sterk per stad en regio.

Feestdagen

Er worden in Kroatië gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen gevierd. De meeste van deze feestdagen hebben een religieuze oorsprong. Andere hebben te maken met de geschiedenis en onafhankelijkheid van het land. Tijdens deze feestdagen kun je er vanuit gaan dat een groot deel van de openbare instanties en een deel van de winkels gesloten zullen zijn. Dit kan echter per feestdag en per winkel verschillen. Het beste kun je van te voren even controleren of een bepaalde winkel of instantie geopend is. Zo sta je nooit voor een gesloten deur.
In sommige plaatsen in Kroatië wordt vrij fanatiek carnaval gevierd tijdens deze dagen zal een groot deel van dit dorp of stadje gesloten zijn.

Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
30 mei – Sacramentsdag
22 juni – Dag van de Antifascistische Strijd
25 juni – Nationale feestdag
5 augustus – Dankdag van het Vaderland
15 augustus – Maria Hemelvaart
8 oktober – Dag van de Overwinning en Nationale Dankzegging
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Eerste en Tweede Kerstdag

Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)

Geld

De officiële munteenheid van Kroatië is de kuna. De kuna is onderverdeel in 100 lipa. Deze zal je echter maar weinig tegenkomen tijdens je vakantie in Kroatië. De kuna is er in munten van 1, 2 en 5 kuna. Briefgeld is er in 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 kuna. De wisselkoers ten opzichte van de euro is vrij stabiel. 7 kuna is ongeveer 1 euro. Op veel plaatsen is het ook mogelijk om met euro’s te betalen. Je betaald dan vaak net iets meer.
Er zijn in Kroatië meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pas geld uit de muur kan halen. Houd er wel rekening mee dat je op veel plaatsen nog niet kan betalen met je pinpas of creditcard, zorg er daarom altijd voor dat je voldoende contanten op zak hebt.

Bereken de wisselkoers van de euro tegen de kuna en bestel ze gelijk online

Openingstijden

De meeste openbare instanties in Kroatië zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 geopend en zijn tussen de middag 1 of 2 uur gesloten. De meeste winkels in Kroatië zijn dagelijks geopend. Door de week tot 20:00 en in het weekend tot 14:00.

Telefoon en internet

Het bereik is op veel plaatsen in Kroatië goed tot uitstekend. Zelfs op zee beschikt je soms nog over een perfecte 4G dekking. Alleen in de meer afgelegen gebieden en op sommige bergen is het bereik wat minder. Op veel plaatsen wordt er tegenwoordig gratis wifi aangeboden. Vaak is deze onversleuteld en dus niet heel veilig om te gebruiken. Is deze wel versleuteld dan is het wachtwoord vaak te vinden op de menukaart of kan de ober uitkomst bieden.
De kosten voor het bellen van en naar Kroatië kunnen per provider sterk verschillen. Zoek dit voor je vertrekt goed uit zodat je nooit voor onverwachte verassingen komt te staan. Ook de roamingkosten verschillen sterk per provider en abonnement. We hebben ook meegemaakt dat in sommige delen van het land het niet mogelijk is om sommige websites te openen. Deze websites werden volgens het infoscherm om veiligheidsredenen niet getoond. De reden hiervan hebben we echter nooit kunnen achterhalen.

Taal

In Kroatië wordt Kroatisch gesproken. Dit is voor veel inwoners van het land de enige taal die ze spreken. Opvallend is dat er binnen het Kroatisch behoorlijk wat verschillende dialecten en stromingen te horen zijn.
Gelukkig spreken de meeste Kroaten die in de horeca of in de toeristische sector werkzaam zijn Engels of Duits. De kwaliteit hiervan laat vaak te wensen over, maar een simpele vraag of bestelling gaat meestal zonder al te veel moeite.

Tijdsverschil

Kroatië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil tussen deze twee landen. Ook de zomer en wintertijd lopen gelijk met elkaar.

Alarmnummer

Het alarmnummer is in Kroatië net als in het overgrote deel van Europa 112.

Fooi

Het is vrij gebruikelijk om fooi te geven normaal gesproken bedraagt deze tussen de vijf en tien procent van de rekening. Dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het eten en hoe vriendelijk de ober was.

Brandgevaar

Op veel campings en in de bossen van Kroatië is het verboden om te barbecueën of een open vuur te maken. Dit heeft alles te maken met de bosbranden die met regelmaat voorkomen in Kroatië. Met name in de binnenlanden komen er met enige regelmaat grote en kleine bosbranden voor. Als je op een camping of hotel aan de kust verblijft, heb je dan ook grote kans om een blusvliegtuig voorbij te zien komen.

Veiligheid

Kroatië is een veilig land, maar toch is het land al enige jaren ingedeeld in de categorie waakzaamheid betrachten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met enkele onveilige gebieden. Dit heeft te maken met de Balkanoorlog in 1995. Er zijn indertijd behoorlijk wat landmijnen in het binnenland van Kroatië gelegd. Nog steeds zijn deze niet allemaal opgeruimd. In deze gebieden is het niet verstandig om van de weg af te gaan.
Verder is Kroatië een erg veilig land waar, maar weinig criminaliteit voorkomt. Je moet natuurlijk we rekening houden dat in de meer toeristische gebieden en in de buurt van bekende bezienswaardigheden er gauwdieven en zakkenrollers te vinden zijn.