De eilanden van Kroatië

Er liggen voor de Kroatische kust bijna 1200 eilanden, een groot deel van deze eilanden wordt permanent bewoond. Andere zijn zo klein dat dit niet mogelijk is. De grootste eilanden zijn Cres. Krk, Brac en Hvar. Deze zijn allemaal groter dan 300 vierkante kilometer. Andere bekende Kroatische eilanden zijn Vis, Pag, en Rab. Zo goed als alle eilanden voor de kust van Kroatië hebben een grote aantrekkingskracht op de toeristen die naar het land komen. Of ze nou met een zeilboot langs de verschillende eilanden zeilen, met de fiets gaan eilandhoppen of gewoon voor een relaxvakantie, de eilanden lenen zich er perfect voor. Het onderwaterleven rondom de verschillende eilanden is schitterend. Je komt er tijdens het duiken of snorkelen dolfijnen en enorme scholen met vissen tegen.Brac

Het eiland Brac hoort tot de mooiste en drukstbezochte eilanden voor de kust van Kroatië. Het merendeel van de toeristen die op een van de eilanden in de Adriatische zee verblijft, zal in ieder geval op het eiland Brac geweest zijn. Brac is het eiland met de hoogste bergkam in het midden. Deze bergkam zorgt ervoor dat het verplaatsen over het eiland minder makkelijk gaat als je zou verwachten. De wegen zijn er over het algemeen vrij smal en in de zomermaanden kan het er druk zijn.
De bekendste plaatsen op het eiland Brac zijn Bol, Milna, Mirca, Pucisca, Sultivan en Supetar. Van al deze plaatsen is Bol waarschijnlijk de allerbekendste. Dit heeft voornamelijk te maken met het zandstrand van Bol. Dit strand dat de bijnaam de “Gouden Hoorn” draagt, is waarschijnlijk het bekendste strand in heel Kroatië. Vanuit veel plaatsen in het land worden er excursies naar dit bijzondere strand georganiseerd. Bol staat verder bekend om zijn uitgaansleven. Niet ver van Bol vandaan ligt het gehucht Murvica. Dit gehucht staat bekend om zijn ‘drakengrot’.
De stad Supetar is de grootste plaats op het eiland. Het is een populaire stad bij de toeristen. Een van de mooiste bezienswaardigheden in het autovrije centrum van deze stad is de ‘Sv. Petar Basiliek’.
Het eiland staat verder bekend om de bijzondere witte stenen die er vandaan komen. Enkele beroemde gebouwen, zoals de ‘kathedraal van Sibenik’ en het ‘Witte Huis’ in Washington zijn gebouwd met stenen van dit eiland.
Het eiland Brac is met de ferry bereikbaar vanuit Split en Makarska. Beide overtochten duren iets minder dan een uur.

Vind de mooiste vakanties op Brac op TUi.nl

Krk

Het eiland Krk is het op één na grootste eiland dat te vinden is voor de kust van Kroatië. Het eiland kan vrij simpel via een brug bereikt worden, wat technisch gezien betekend dat het geen eiland meer is maar een schiereiland. Deze brug is gebouwd in 1980; voor deze tijd kon het eiland alleen via verschillende veerdiensten en per vliegtuig bereikt worden. Op het eiland bevindt zich namelijk het internationale vliegveld van de stad Rijeka. Deze stad ligt op ongeveer vijftien kilometer van het eiland vandaan.
De belangrijkste plaatsen op het eiland Krk zijn Omisalj, Njivice, Malinska, Silo, Vrbnik, Krk, Baska en Punat.

Een van de mooiste plaatsen op het eiland is de historische vestingstad Krk. Binnen de middeleeuwse stadmuren van dit stadje zijn er verschillende Romaanse en Gotische kerken te vinden. Een ander hoogtepunt van het stadje is het ‘kasteel van de graven van Frankopan’. In dit kasteel worden tegenwoordig openluchttentoonstellingen gehouden.
Net als veel andere eilanden voor de kust van Kroatië waren vroeger de landbouw en visserij de belangrijkste vormen van inkomen voor het eiland. Tegenwoordig verschuift dit steeds meer richting het toerisme. Er zijn op Krk verrassend veel campings, hotels en appartementencomplexen te vinden. De meeste hiervan bevinden zich in de directe omgeving van de Adriatische zee. Met name de vele schitterende baaien trekken ieder jaar veel toeristen naar het eiland toe.
Het binnenland van Krk staat bekend als erg groen met prachtig beboste heuvels. De binnenlanden zijn voornamelijk populair bij wandelaars en fietsers.

Hvar

Hvar is één van de mooiste en drukst bezochte eilanden voor de kust van Kroatië in de Adriatische zee. Het eiland staat bekend als de plaats waar de ‘rich and famous’ in Kroatië naartoe gaan. Het eiland dat bekend staat als het ‘lavendel-eiland’ behoort volgens sommige bronnen tot de tien mooiste eilanden ter wereld.

De belangrijkste steden en dorpen op het eiland zijn Hvar, Stari Grad, Jelsa, Sucuraj en Vrboska. Met name de hoofdstad van het eiland is erg populair bij de toeristen. De stad Hvar is de ideale combinatie van een historische stad en het moderne toerisme. De stranden die rondom deze plaats te vinden zijn doen niet onder voor iedere andere mondaine badplaats in Europa. Ook in de andere steden en dorpen op Hvar staat de Luxe voorop. Dit heeft natuurlijk zijn gevolgen. De prijzen op het eiland Hvar liggen dan gemiddeld ook een stuk hoger dan dat je in de rest van Kroatië gewend bent.
De binnenlanden van Hvar zijn, zoals de bijnaam van het eiland al doet vermoeden, voornamelijk gevuld met lavendelvelden en met bossen. Als je een wandeling over het eiland maakt ruikt alles naar Lavendel en Rozemarijn.

Het eiland Hvar kan vanaf het vaste land met de ferry bereikt worden vanaf Split en Drvenik. Er zijn ook bootverbindingen met verschillende andere eilanden in de omgeving en er vertrekt eenmaal daags een veerboot naar de Italiaanse stad Ancona.

Cres

Het eiland Cres is het grootste eiland in de Adriatische zee. Het eiland kan bereikt worden via een ferry vanuit het plaatsje Brestova in Istrië of via het eiland Krk. Door de vreemde wat uitgerekt vorm met daaraan enkele andere uitgerekte delen beschikt het eiland over bijna 250 kilometer aan kustlijn. Grote delen hiervan bestaat uit steile en ruwe rotsen die zo goed als onbegaanbaar zijn, maar gelukkig zijn er op Cres ook genoeg mooie stranden te vinden. De meeste kiezelstranden en toegankelijke baaien zijn te vinden in het westelijke en zuidelijke deel van het eiland.

Het hoogste punt van het eiland is de heuvel ‘Gorice’ met 648 meter. De binnenlanden van het eiland Cres zijn opvallend groen. Er komen hier bomen en planten voor, zoals kastanjebomen en iepen, die je in andere delen van Kroatië zo goed als niet tegenkomt.
De mooiste en bekendste plaatsen op het eiland Cres zijn Beli, Cres, Lubenice, Martinscica, Osoren en Valun.
Het dorpje Beli staat bekend om het “Caput Insulae”. In dit ecologische centrum worden onder vale gieren gekweekt, die van oorsprong op het eiland voorkomen. Andere bezienswaardigheden in deze plaats zijn de ‘parochiekerk’, de ‘prehistorische stallen’, een oude Romeinse brug en enkele andere kerken.
Een andere stad die je niet mag missen als je Op Cres bent is het stadje Cres. Dit middeleeuwse stadje staat bekend om zijn schitterende haven. Verder zijn er nog drie middeleeuwse 16e-eeuwse stadspoorten, een aantal prachtige paleizen en enkele oude Gotische en Romaanse kerken te vinden.


Korcula

Het eiland Korcula is één van de mooiste en populairste eilanden die voor de kust van Kroatië te vinden zijn. Het eiland ligt op ongeveer 1,5 uur varen van de stad Dubrovnik. Het eiland is met ferry’s te bereiken vanaf de plaatsen Orebic en Split. Vanuit Korcula kun je de ferry nemen naar het nabijgelegen eilandje Lastovo.

Vroeger leefden de inwoners van het eiland hoofdzakelijk van de landbouw en visserij, maar tegenwoordig is de belangrijkste inkomstenbron van het eiland het toerisme. Net als veel eilanden voor de kust van Kroatië wordt Korcula al sinds ver voor onze jaartelling bewoond. De naam Korcula werd aan het eiland gegeven door de Grieken.
De mooiste, oudste en bekendste stad op het eiland is Korcula. Deze bijzondere historische stad wordt nog geheel omgeven door een stadsmuur. Deze stadsmuren stammen nog uit de 13e en 15e eeuw. De middeleeuwse stadskern met daarin de ‘St Marcuskathedraal’, het ‘Gotische Arneripaleis’, de ‘Sint-Pieterskerk’, het ‘archeologisch museum’ en ‘Gabriellespaleis’ is één van de populairste bezienswaardigheden van het eiland Korcula. Andere noemenswaardige plaatsen en dorpen op het eiland zijn Lumbarda, Pupnat, Vela Luka en Blato.

Op verschillende plaatsen op het eiland zijn resten van de Romeinse overheersing op het eiland te vinden. De resten bij het dorpje Blato zijn waarschijnlijk de bekendste.
Een van de populairste excursies die vanuit Korcula gedaan wordt is een bezoek naar het nabijgelegen eiland Lastovo. Dit ongerepte eiland staat bekend om zijn bijzondere natuur en enkele kleine kerken en kluizenaarskapelletjes.

Pag

Het eiland Pag is te vinden ten westen van de stad Zadar. Het eiland is via een brug verbonden met het Kroatische vaste land waardoor het feitelijk geen eiland meer is. Een groot deel van het eiland doet nog het meest denken aan een maanlandschap, omdat er nauwelijks bomen of andere vegetatie te vinden is. De belangrijkste inkomstenbron van het eiland is de winning van zeezout. Het gehele eiland is bedekt met een dun laagje zout waardoor het schapenvlees dat afkomstig is van dit eiland een bijzondere smaak heeft. Ook de schapen- en geitenkaas van Pag is beroemd in heel Kroatië.
De grootste en bekende plaats op het eiland is Pag. Een andere bekende en populaire plaats op het eiland is Novalja. Deze plaats staat wel bekend als het Ibiza van Kroatië. Uit heel Kroatië komen jongeren om hier uit te gaan. Het bekendste partystrand is Zrce. Op dit strand worden de hele zomer lang continue grote feesten en evenementen georganiseerd met bekende dj’s uit de hele wereld.

Mljet

Het eiland Mljet staat bekend als het groenste en dichtbeboste eiland van de gehele Kroatische archipel. Het westelijke deel van het eiland is dan ook in zijn geheel uitgeroepen tot nationaal park. Het Nationaal park Mljet staat bekend om zijn vele zoutmeren, Aleppo dennen, en groenblijvende steeneiken. Er komen ook enkele bijzondere flora en fauna voor zoals de boomwolfsmelk.
In tegenstelling tot veel van de andere eilanden voor de kust van Kroatië bevinden zich op Mljet zo goed als geen toeristische badplaatsen, maar wel enkele bijzondere authentieke dorpen. De mooiste en bekendste hiervan zijn Polace, Soline, Govedari, Babino Polje en Okuklje. Het dorpje Okuklje staat bekend om zijn prachtige natuurlijk haven die bijna in zijn geheel omringd wordt door land.
Het eiland Mljet is dan ook hoofdzakelijk geliefd bij toeristen die op zoek zijn naar het authentieke Kroatië en natuurliefhebbers.
De onderwaterwereld rondom Mljet staat bekend als de mooiste die in Kroatië te vinden is. Om te duiken in de buurt van het nationaal park moet je wel in het bezit zijn van een vergunning.

Murter

Murter is een klein eiland voor de kust Sibenik. Het is echter wel het grootste eiland dat hoort tot de ‘Sibenik-archipel’. Eigenlijk is het geen eiland meer, aangezien het vandaag de dag met het vaste land verbonden wordt met een brug. Op het eiland zijn hoofdzakelijk boomgaarden te vinden. Een wandeling over het eiland ruikt dan ook naar olijven, vijgen , amandelen en druiven. Op het eiland zijn vijf kleine dorpjes te vinden. Hiervan zijn Murter en Jezera de belangrijkste. Het dorpje werd al bewoond in de tijd van de Romeinen. Aan de rand van het dorp zijn nog steeds enkele ruïnes te vinden die hieraan herinneren.
Bij het dorpje Betina is het mooiste strand van het eiland te vinden. Een andere populaire badplaats op Murter is Tisno. Doordat het eiland via een brug aan het vaste land verbonden ligt behoort het tot de populairste bestemmingen voor toeristen die in dit deel van Kroatië op vakantie gaan. Op het eiland zelf zijn enkele campings en meerdere hotels te vinden.

Rab

Het eiland Rab hoort tot de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië, maar sprake van massatoerisme is er nog niet. Het eiland ligt tussen de eilanden Pag en Krk in en is via twee veerdiensten te bereiken. Eén vanaf via het vaste land vanuit het dorpje Stinica en vanaf het eiland Krk dat via een brug aan het Kroatische vaste land verbonden is. Rab is één van de meest beboste eilanden van Kroatië en staat bekend om zijn prachtige karstlandschap. De bekendste plaatsen op het eiland zijn Rab, Banjol, Lopar, Kampor, Mundanije, Palit en Supertarska draga.
De mooiste plaats op het eiland is zonder twijfel het stadje Rab. Dit stadje staat bekend om zijn rijke cultuur en zijn historisch erfgoed. Enkele bezienswaardigheden in deze plaats zijn de ‘Kerk van de heilige Maria’ en de bijbehorende ‘campagnila’, het ‘klooster van de heilige Antonius’, het ‘paleis Dominis-nimira’, het ‘rectorenpaleis’, de ‘kerk van de heilige Justinus’ en het ‘paleis Nimira’.
Het eiland Rab is hoofdzakelijk populair bij toeristen die houden van een actieve vakantie. Je kunt er namelijk uitstekend snorkelen, duiken, surfen, raften en zeilen.


Solta

Het eiland Solta is te vinden voor de kust van de stad Split. Vanuit Split vertrekken er dan ook dagelijks meerdere ferry’s naar het eiland. Je komt dan aan bij de plaats Rogac waar je met de bus of met de auto de reis kunt vervolgen. De belangrijkste plaatsen op Solta zijn Donja Krusica, Necujam, Maslinica, Stomorska en Rogac. Het eiland staat bekend als één van de meest ongerepte eilanden van Kroatië die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Toch beschikt het eiland over 73 kilometer aan kustlijn waar je meerdere prachtige baaien en kiezelstranden tegenkomt.
Toch was het eiland al voor onze jaartelling een populair vakantieoord. Tijdens de Romeinse overheersing van deze regio waren het de hogergeplaatste Romeinse edelen die naar Salto kwamen om van een welverdiende vakantie te genieten.
De landbouw en de visserij zijn nog steeds de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland, maar langzamerhand wordt ook steeds het toerisme steeds belangrijker voor Salo.
Op het eiland zijn nog restanten van enkele Romeinse villa’s en een paar middeleeuwse kerken te vinden.

Vis

Het eiland Vis is van de bewoonde eilanden die tot Kroatië behoren degene die het verst van het vaste land ligt. Op het eiland zijn twee kleine dorpjes te vinden Vis en Moniza. Beide dorpen vormen een eigen gemeente. Grote delen van het eiland zijn lange tijd niet toegankelijk geweest voor toeristen omdat er militaire basissen te vinden waren. Toen Kroatië nog bij Joegoslavië behoorde was er op het eiland een grote basis van de marine te vinden. Tegenwoordig zijn al deze gebouwen verlaten of ingenomen door de plaatselijke bevolking. Een aantal van deze militaire gebouwen worden tegenwoordig gebruikt voor het festival ‘320X240’. Een vervelende nalatenschap van het militaire verleden van het eiland is dat er nog behoorlijk wat landmijnen op het eiland liggen. Wandelen en fietsen buiten de gebaande paden wordt dan ook ten zeerste afgeraden.
De belangrijkste bezienswaardigheden op Vis zijn Het ‘archeologisch museum van Issa’, de ‘militaire tunnels van Tito’ en het ‘Engelse Fort’. Vis staat bekend om zijn prachtige uitzichtpunten en de vele mooie fietsroutes.
Het eiland is te bereiken met de ferry vanuit Split, een tocht die alles bij elkaar ongeveer 2,5 uur duurt.